top of page

בואו נעשה קצת סדר

היטל השבחה הינו מס אשר נגבה ע"י הוועדה המקומית (עירייה, מועצה מקומית), וזאת על פי סעיף 196 א' לחוק התכנון והבניה , התשכ"ה-1965 ובהתאם לתוספת השלישית לחוק זה.

את לשכת רישום המקרקעין נהוג לכנות בשם טאבו.

הנסח הוא  למעשה "תעודת הזהות" של הנכס, המסמך שמעיד שאנו בעלי הנכס.

מעיון בנסח נוכל לדעת את כל פרטיו של הנכס: ייעודו , גודלו , מיקומו, חלקנו היחסי ברכוש המשותף, עיקולים, משכנתאות, זיקות הנאה , הפקעות, ירושה, תיקי בית משותף וכל שאר נושאים הנוגעים למצבו המשפטי של הנכס.

תמרור שמטרתו להתריע בפנינו כי יש לשים לב ליעודים והשימושים שנקבעו בהיתר הבניה ויש לבדוק היטב את ההתאמה בין היעודים המופיעים בתשריט הבית המשותף-היתר הבניה לבין הקיים במציאות.

חלק זה הינו זכויות נוספות שיש לבעל הנכס בחלקה בה ממוקם הנכס חוץ מהדירה.​

הרבה בתים בישראל רשומים בפנקס הבתים משותפים, את המידע האם הבית רשום כבית משותף או לא נקבל בכותרת של נסח רישום המקרקעין

התשריט הוא בעצם תכנית משורטטת של השטח. הוא נמצא בתיק הבית המשותף. התשריט יכלול את תתי החלקות בחלקה, את החניות ,המחסנים, הגגות  וכן את השטחים המשותפים. כל חלק יקבל מספר או אות וכן צבע מיוחד.

הצו יכלול את מספר הדירות, ‬שטח הרצפה של כל דירה, ‬מספר גוש וחלקה בתשריט של הבית, ‬מספר חלקת-המשנה של הדירה, ‬מספר חלקת משנה של הרכוש המשותף, ה‬חלקים המסוימים ברכוש המשותף הצמודים לכל דירה,  ‬שטחים שהוצאו מהרכוש המשותף והוצמדו לדירות במידה שיש.

כאשר קיימת הסכמה בין הדיירים בבית משותף על נושאים בעלי זיקה לנכס, בהתכנסות  של כל הדיירים מכינים תקנון עם כל הזכויות והחובות של הדיירים כמובן כל זאת במסגרת הסכמה מלאה ושימוש ברכוש המשותף כמו כן בתקנון בדרך כלל יוסכם על הצמדות של חלקים מסוימים בחלקה לתת חלקה מסוימת.

במקרה שאין תקנון מוסכם יחול התקנון המצוי ובו ניתן לקבל נתונים בכל הנושאים הקשורים לרכוש המשותף בבניין החל בחדרי מדרגות, מעליות, גגות וכלה במקלטים מתקנים בבניין ועוד

בית משותף (כאשר יש חלוקה לתתי חלקות) נרשם בפנקס הבתים המשותפים רק במקרים בהם יש לפחות שתי דירות, דהיינו בית דו משפחתי צמוד קרקע יכול להירשם בפנקס הבתים המשותפים וזאת לאחר וקיימת הסכמה של הדיירים (בעלי הנכסים)
את תהליך הרישום בפנקס הבתים המשותפים מנהלים בלשכת המפקח על הרישום במקרקעין.

חוק התכנון והבנייה מאפשר הקלה החורגת מהוראות תכנית בנין עיר בתנאי שהסטייה לא תהיה ניכרת. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היא המוסמכת לאשר הקלות למבקש היתר הבנייה.  

בנכסים שחלה עליהם תכנית מתאר ירושלים (62), קיימות זכויות להשלמת דירה הממוקמת בקומה העליונה (בקומת הגג). 

bottom of page